ΧΑΛΒΑΣ ΑΠΟ ΤΑΧΙΝΙ
ΥΛΙΚΑ
- 900 gr ταχίνι
- 360 gr ζάχαρη
- 1 ½ κουταλιά της σούπας γλυκόζη
- Άρωμα βανίλια ή κακάο
- Ξηροί καρποί (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σ' ένα μπωλ ρίχνουμε το ταχίνι. (κοίλο κατά προτίμηση, για να μη κολλάει το προϊόν στις γωνίες)
- Αφαιρούμε όσο λάδι μπορούμε από την επιφάνειά του.Προσθέτουμε τη βανίλια .το κακάο ή τους ξηρούς καρπούς.
- Αναμιγνύουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη με τη γλυκόζη προσθέτοντας μια κουταλιά της σούπας νερό.Βράζουμε το σιρόπι μέχρι να καραμελώσει. (ΔΟΚΙΜΗ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΑΤΟΣ: ρίχνουμε μια σταγόνα μέσα σε κρύο νερό. Αν σκληρύνει σαν καραμέλα τότε είναι έτοιμο).
- Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στο μπωλ με το ταχίνι.Με μια σπάτουλα ξύνοντας τα τοιχώματα τραβάμε το μίγμα προς το κέντρο . Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι το μίγμα να αποκτήσει τη χαρακτηριστική υφή του χαλβά και να ξεκολλάει από το μπωλ.
- Σχηματοποιούμε το χαλβά σε φόρμα ή σε λαδόκολλα και το αφήνουμε να κρυώσει για 24 ώρες τουλάχιστον.