ΧΑΛΒΑΣ ΑΠΟ ΤΑΧΙΝΙ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 900 gr ταχίνι
  • 360 gr ζάχαρη
  • 1 ½ κουταλιά της σούπας γλυκόζη
  • Άρωμα βανίλια ή κακάο
  • Ξηροί καρποί (προαιρετικά)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  •  Σ' ένα μπωλ ρίχνουμε το ταχίνι. (κοίλο κατά προτίμηση, για να μη κολλάει το προϊόν στις γωνίες)
  •  Αφαιρούμε όσο λάδι μπορούμε από την επιφάνειά του.Προσθέτουμε τη βανίλια .το κακάο ή τους ξηρούς καρπούς.
  •  Αναμιγνύουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη με τη γλυκόζη προσθέτοντας μια κουταλιά της σούπας νερό.Βράζουμε το σιρόπι μέχρι να καραμελώσει.  (ΔΟΚΙΜΗ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΑΤΟΣ: ρίχνουμε μια σταγόνα μέσα σε κρύο νερό. Αν σκληρύνει σαν καραμέλα τότε είναι έτοιμο).
  •  Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στο μπωλ με το ταχίνι.Με μια σπάτουλα ξύνοντας τα τοιχώματα τραβάμε το μίγμα προς το κέντρο . Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι το μίγμα να αποκτήσει τη χαρακτηριστική υφή του χαλβά και να ξεκολλάει από το μπωλ.
  •  Σχηματοποιούμε το χαλβά σε φόρμα ή σε λαδόκολλα  και το αφήνουμε να κρυώσει για 24 ώρες τουλάχιστον.