ΤΟΥΡΣΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

 

ΥΛΙΚΑ

- ! μέτριο κουνουπίδι, καθαρισμένο, καλά πλυμένο και χωρισμένο σε μικρά μπουκετάκια

- ! μπρόκολο, καθαρισμένο, καλά πλυμένο και χωρισμένο σε μικρά μπουκετάκια

- 4 - 5 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα λοξές ροδέλες

- 1 ματσάκι σέλινο, τα φύλλα και τα τρυφερά κλωνάρια

- 5 σκελίδες σκόρδο, κομμένες φετάκια

- 5 πολύχρωμες πιπεριές, χωρίς τους σπόρους, κομμένες χονδρά κομμάτια

- 3 καυτερές πιπεριές, χωρίς τους σπόρους

- 5 κουταλάκια σπόρους κύμινου ή πολύχρωμο  πιπέρι ( προαιρετικά )

- Χονδρό αλάτι

- 2 lt νερό

- 500 ml καλό ξίδι από σταφύλι

- ελαιόλαδο

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ

- Αποστειρώνουμε πρώτα τα γυάλινα βάζα
   Τα ξεπλένουμε καλά με ζεστό νερό και τα τοποθετούμε ανάποδα μέσα σε ένα ρηχό ταψί, στρωμένο με μια καθαρή πετσέτα.

  Τα βάζουμε στο φούρνο, μαζί με τα καπάκια τους, σε θερμοκρασία 100ο C και τα αφήνουμε για 10 λεπτά.  Μετά σβήνουμε το φούρνο και τα αφήνουμε μέσα, μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.

- Πλένουμε τα λαχανικά, τα κόβουμε σε κομμάτια και τα ζεματίζουμε για 2-3 λεπτά σε νερό που βράζει, εκτός από το σκόρδο και τις καυτερές πιπεριές.

- Παρασκευάζεται άλμη 8%. ( Αλατόνερο περιεκτικότητας σε αλάτι 8% )

- Βγάζουμε τα αποστειρωμένα βάζα από το φούρνο

- Βγάζουμε τα λαχανικά με προσοχή από το ζεστό νερό με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε μέσα στα βάζα, πιέζοντάς τα, για να μην μείνει κενός χώρος μεταξύ τους.